Beleid fiscus inzake pensioeningangsdatum

Met de introductie van het nieuwe Witteveenkader per 2015 is een discussie ontstaan over de pensioeningangsdatum die is opgenomen in pensioenreglementen- en overeenkomsten. In afwijking van hetgeen tot op heden gebruikelijk was (namelijk dat het ouderdomspensioen ingaat op de eerste dag van de maand waarin men de pensioenrichtleeftijd bereikt danwel dat het nabestaandenpensioen ingaat op de eerste van de maand) heeft de fiscus het standpunt ingenomen dat:

  • de ingangsdatum van het ouderdomspensioen niet eerder mag zijn dan de verjaardag en;
  • de ingangsdatum van het nabestaandenpensioen niet eerder mag zijn dan de dag van overlijden van de deelnemer.

Als de pensioenregeling hier niet aan voldoet, bestaat mogelijk het risico op een fiscaal bovenmatige pensioenregeling.

Achtergrond en aanleiding

In de meeste pensioenreglementen- en overeenkomsten is opgenomen dat de ingangsdatum van het ouderdomspensioen is gelegen op de eerste dag van de maand waarin men 67 (voorheen: 65) jaar wordt. Tot op heden was dit gebruikelijk ongeacht het feit dat in artikel 18a Wet op de loonbelasting 1964 wordt gesproken over ‘het bereiken van de pensioenrichtleeftijd’ en over ‘het bereiken van een tijdstip waarop men de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt’.

In de praktijk blijkt nu dat de fiscus – in afwijking van hetgeen decennialang gebruikelijk was - van mening is dat het laten ingaan van een pensioen op de eerste dag van de maand een vervroeging van het pensioen betekent. Als de pensioeningangsdatum is gelegen op de eerste dag van de maand en er een maximaal opbouwpercentage gehanteerd is, heeft dit mogelijk tot gevolg dat de pensioenuitkering te hoog wordt vastgesteld. Indien een actuariële herrekening achterwege blijft, kan dit leiden tot een fiscaal bovenmatige pensioenregeling.

Ouderdomspensioen

De Staatssecretaris van Financiën heeft op de ingangsdatum van het ouderdomspensioen op de eerste dag van de maand een goedkeuring afgegeven tot 2018. Per 1 januari 2018 moet het ouderdomspensioen ingaan op de verjaardag van de deelnemer.

Wij hebben inmiddels van diverse pensioenuitvoerders 2016-reglementen ontvangen die niet voldoen op dit punt. Dit betekent dat de pensioenregeling uiterlijk per 31 december 2017 gewijzigd dient te worden.

Indien de pensioenregeling niet fiscaal optimaal is, dan hoeft er geen probleem te ontstaan als het ouderdomspensioen op de eerste dag van de maand ingaat.

Nabestaandenpensioen

Voor het nabestaandenpensioen bestaat er geen tijdelijke goedkeuring als voor het ouderdomspensioen en mag het nabestaandenpensioen niet eerder ingaan dan de dag van overlijden van de deelnemer. Indien de ingangsdatum voor het nabestaandenpensioen op dit moment is gelegen op de eerste van de maand bestaat er een direct risico. Ook op dit punt voldoen veel reglementen niet.  

Tot slot

Wij raden werkgevers aan om goed na te gaan welke pensioeningangsdata voor ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen zijn opgenomen in het pensioenreglement. Als deze niet aansluiten bij de gewijzigde standpunten van de fiscus, is er mogelijk sprake een fiscaal onzuivere regeling. De oplossing voor deze problematiek is afhankelijk van de inhoud van de regeling en kan dus per pensioenregeling verschillen. Neem bij vragen contact met ons op.

4 april 2016

Auteur(s) en meer informatie: