Doorwerken na AOW-gerechtigde leeftijd

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd aangenomen. Deze wet beoogt doorwerken na de AOW-gerechtigde leeftijd te stimuleren. Op basis van het nieuwe ontslagrecht, dat ingaat per 1 juli 2015, is ontslag na de AOW-gerechtigde leeftijd reeds vergemakkelijkt. Werkgevers hebben éénmalig de mogelijkheid om – zonder tussenkomst van de rechter of het UWV – de arbeidsovereenkomst op te zeggen wegens het bereiken van de pensioen- dan wel AOW-gerechtigde leeftijd. Dit kan zowel op het moment zijn dat de werknemer deze leeftijd bereikt, als op een later moment.

Indien een pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, dan eindigt deze overeenkomst van rechtswege. Werkt een werknemer na deze datum toch door, dan is de éénmalige mogelijkheid om op te zeggen ‘verspeeld’ en is de reguliere ontslagbescherming van toepassing. Wij raden daarom aan om geen pensioenontslagbeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. De arbeidsovereenkomst eindigt dan namelijk van rechtswege.

Voor werkgevers vormen oudere werknemers enerzijds een risico wegens mogelijke langere duur van ziekte. Anderzijds zijn oudere werknemers goedkoper, wegens het wegvallen van de premies voor werknemersverzekeringen. In de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd wordt een aantal maatregelen getroffen, waardoor het voor werkgevers aantrekkelijker wordt om AOW-gerechtigden in dienst te hebben. Hierbij kan zowel sprake zijn van werknemers die reeds in dienst zijn, als werknemers die na de AOW-datum in dienst treden.

De belangrijkste maatregelen van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd zijn als volgt:

  • de loondoorbetalingsplicht, re-integratieverplichtingen en het opzegverbod bij ziekte wordt beperkt tot 13 weken;
  • de termijn voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst wordt beperkt tot één maand;
  • de ketenbepaling wordt aangepast: na maximaal zes contracten of vier jaar tijd ontstaat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd;
  • de Wet minimum loon wordt ook van toepassing op werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd reeds hebben bereikt;
  • de Wet aanpassing arbeidsduur wordt buiten toepassing gelaten voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd reeds hebben bereikt.

Er bestaat een risico dat oudere werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt, op de arbeidsmarkt worden verdrongen door de AOW-gerechtigden. De wet, die naar verwachting per 1 januari 2016 in werking zal treden, wordt daarom na twee jaar geëvalueerd. 

31 maart 2015