Nieuwsbrief 2011-03 (Special - Verlaging opbouwpercentages)

 


 

Nieuwsbrief 2011-03

 

Special - Verlaging opbouwpercentages vanaf 2013

 

 
De fiscaal maximale opbouwpercentages voor aanvullend pensioen worden vanaf 2013 waarschijnlijk fors verlaagd. De ministerraad is op 29 april 2011 akkoord gegaan met indiening van een wetsvoorstel over dit onderwerp. Volgens het voorstel wordt het maximale opbouwpercentage voor middelloonregelingen verlaagd van 2,25% naar 2% en voor eindloonregeling van 2% naar 1,75%.
 
Dit voorstel valt samen met het voorstel voor verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar 2020. Dit is in overeenstemming met het regeerakkoord. Door de AOW-leeftijd in 2020 te verhogen hebben werkgevers en werknemers voldoende tijd om zich voor te bereiden op langer doorwerken.
 
De wijziging van de fiscale ruimte voor het aanvullend pensioen loopt derhalve voor op de verhoging van de AOW-leeftijd, door het fiscale kader reeds vanaf 1 januari 2013 op de 66-jarige leeftijd te baseren. Werknemers worden geacht hun pensioen niet meer in 35 jaar maar in 40 jaar op te bouwen. Langer doorwerken betekent immers dat werknemers meer tijd hebben om pensioen op te bouwen, zodat de opbouwpercentages omlaag kunnen. De reeds opgebouwde pensioenrechten blijven overigens onaangetast; het gaat om de toekomstige opbouw vanaf 2013.
 
PS 1       Het is nog niet duidelijk of de afschaffing van de Levensloopregeling en introductie van de Vitaliteitsregeling eveneens per 1 januari 2013 plaatsvinden. Sparen voor vroegpensioen zoals dat nu in de Levensloopregeling mogelijk is, is binnen de voorgestelde Vitaliteitsregeling niet meer mogelijk.
 
PS 2       Indien de wet van kracht wordt, moeten veel pensioenregelingen in Nederland op relatief korte termijn worden aangepast. Het is werkgevers aan te raden de gedachten te  vormen hoe om te gaan met lagere opbouw en langer doorwerken van werknemers.
 
PS 3       Wij raden af de lagere pensioenopbouw te compenseren in een nieuwe pensioencompensatieregeling. Dit maakt de arbeidsvoorwaarde pensioen onnodig complex en star. Door het vrijgevallen pensioenbudget te gebruiken voor financiering van een persoonsgebonden budget (PGB), wordt de werknemer de mogelijkheid gegeven, binnen door de werkgever bepaalde bandbreedtes, op een andere wijze te sparen voor (deeltijd)pensioen en /of demotie.
 
PS 4       Door een PGB in te voeren heeft de werkgever eveneens een instrument in handen om de werknemer meer te betrekken bij opleiding en (om)scholing, aspecten die van belang zijn bij het langer en gemotiveerd in dienst houden van (oudere) werknemers. 
 
 
 

KWPS

Strawinskylaan 679

1077XX Amsterdam

www.kwps.nl

 

T: + 31 20 589 1818

E: info@kwps.nl

 


KWPS kan informeren en adviseren over de in deze nieuwsbrief gesignaleerde actualiteiten. Benader uw vaste contactpersoon bij KWPS of mail naar info@kwps.nl. Deze nieuwsbrief is met uiterste zorg samengesteld, doch geeft geen volledig beeld van de genoemde problematiek. Alle handelingen die naar aanleiding van deze nieuwsbrief worden ondernomen zijn voor eigen rekening en risico. KWPS is gevestigd te Amsterdam en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34248760.