Nieuwsbrief 2011-04 (Pensioenleeftijd 66 en toeslagenmatrix)

 


 

Nieuwsbrief 2011-04

  

 

Details wetsvoorstel verhoging pensioenleeftijd 66 bekend

Per 2013 wordt het fiscale kader (Witteveenkader) aangepast, uitgezonderd werknemers die geboren zijn vóór 1 januari 1950. Dit houdt in:
- Een volledig pensioen zal vanaf 2013 in 40 jaar worden opgebouwd ten opzichte van 35 jaar nu
- Het maximale opbouwpercentage voor eindloon wordt verlaagd van 2% naar 1,75%
- Het maximale opbouwpercentage voor middelloon wordt verlaagd van 2,25% naar 2%
- De beschikbare premiestaffels worden overeenkomstig verlaagd (leidend tot lagere staffelpercentages)
 
Per 2013 worden in de inkomstenbelastingsfeer de volgende wijzigingen doorgevoerd:
- De maximum premieaftrek voor lijfrente en banksparen wordt verlaagd van 17% naar 14,5% van de premiegrondslag
- Het dotatiepercentage voor de Fiscale Oudedagsreserve wordt verlaagd van 12% naar 10%
 
Vervolgens wordt per 2020:
- de AOW-gerechtigde leeftijd in één keer verhoogd naar 66 jaar;
- het recht op AOW niet meer opgebouwd tussen 15 en 65 jaar, maar tussen 16 en 66 jaar;
- het 40-deelnemingsjarenpensioen (onderdeel Witteveenkader, tweede pijler) vervangen door het 41-deelnemingsjarenpensioen.
 
Door de aanpassingen van het Witteveenkader zien veel werkgevers en pensioenuitvoerders zich genoodzaakt pensioenregelingen per 2013 te hebben aangepast.
 
PS1 De regering heeft aangegeven voor de zomer een voorstel te lanceren waarin levensloop en spaarloon worden geïntegreerd in de vitaliteitsregeling. Er volgt tevens een wetsvoorstel waarin de sociale verzekeringen en voorzieningen (anders dan AOW) worden aangepast op de AOW-leeftijd van 66 jaar.
 

PS2 Eventuele premiebesparingen als gevolg van het lagere pensioen kunnen de sociale partners besteden aan compensatiemaatregelen in de salarissfeer, vitaliteitsregeling of voor een verbetering van de positie van het pensioenfonds, indien van toepassing. 

 

Afwijking teksten toeslagenmatrix zonder voorafgaande toestemming AFM

Met ingang van 1 april 2011 is de Regeling Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling gewijzigd (Staatscourant van 1 april, nr. 5705). De wijziging maakt het mogelijk af te wijken van de voorgeschreven teksten van de toeslagenmatrix zonder voorafgaande toestemming van de AFM.
 
De voorgeschreven teksten bevatten informatie over de toeslagverlening ter informatie van de (gewezen) deelnemer en pensioengerechtigde. Voor 1 april 2011 waren pensioenuitvoerders verplicht de voorgeschreven teksten op te nemen in alle persoonlijke uitingen over toeslagverlening. Afwijken van de voorgeschreven teksten was slechts toegestaan na voorafgaande toestemming van de AFM.
 
Met ingang van 1 april 2011 is afwijking van de voorgeschreven teksten zonder toestemming van de AFM mogelijk. Dit is alleen mogelijk indien het gebruik van de ongeschreven teksten zou leiden tot onjuiste, onbegrijpelijke of onduidelijke informatie aan de deelnemer. 
 
De AFM heeft richtlijnen opgesteld die pensioenuitvoerders een handleiding bieden indien zij een afwijking van de standaardteksten noodzakelijk achten. Deze richtlijnen zijn te vinden op de website van de AFM.
 
PS Het is zaak voldoende aandacht te geven aan afwijkende bepalingen omtrent toeslagverlening om te voorkomen dat er ongewild rechten worden toegekend en daardoor premieverhoging ontstaat.          
 

 


KWPS

Strawinskylaan 679

1077XX Amsterdam

www.kwps.nl 

 

T: + 31 20 589 1818

E: info@kwps.nl

 


KWPS kan informeren en adviseren over de in deze nieuwsbrief gesignaleerde actualiteiten. Benader uw vaste contactpersoon bij KWPS of mail naar info@kwps.nl. Deze nieuwsbrief is met uiterste zorg samengesteld, doch geeft geen volledig beeld van de genoemde problematiek. Alle handelingen die naar aanleiding van deze nieuwsbrief worden ondernomen zijn voor eigen rekening en risico. KWPS is gevestigd te Amsterdam en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34248760.