Advisering
KWPS is sinds 2006 actief als onafhankelijk nichekantoor op het gebied van employee benefits en riskmanagement. Snelle afhandeling, een goede prijs-kwaliteitverhouding, bereikbaarheid en persoonlijke benadering onderscheiden ons. Wij leveren hoge kwaliteit en maatwerk aan werkgevers, advocaten, pensioenfondsen en ondernemingsraden op onder meer de volgende gebieden:
Fusies en overnames
Fusies en overnames
Een fusie, overname of splitsing heeft soms aanzienlijke financiële en juridische consequenties voor de pensioensituatie, zeker als de situatie niet compliant is. De transactie raakt niet alleen de werkgever en de werknemers, maar ook de pensioenuitvoerder. Kan deze nog wel als zodanig optreden of ontstaat er door de overname een verplichting tot aansluiting bij een (ander) bedrijfstakpensioenfonds?
Onze ervaren fusie- en overnamespecialisten verrichten dagelijks due diligence-onderzoek naar pensioenen en aanverwante onderwerpen. Wij adviseren over en assisteren bij de overname en pakken verbonden vraagstukken op, zoals werkingssfeeronderzoeken, financiële aspecten, overleg met pensioenuitvoerders en post-deal werkzaamheden.
KWPS werkt bij fusies, overnames en herstructureringen zeer frequent samen met - en in opdracht van - advocaten ondernemingsrecht en arbeidsrecht.
Contactpersonen:
Jan-Olivier Kuijkhoven en Natasja Winter
Whitepaper:
Veranderings- en harmonisatietrajecten
Veranderings- en harmonisatietrajecten
Bij veranderings- en harmonisatietrajecten rond arbeidsvoorwaarden komt veel kijken, in het bijzonder bij pensioen. Niet alleen de inhoud, maar ook het proces en de verschillende stakeholders hebben aandacht nodig. KWPS heeft ruime ervaring met het managen van en het adviseren over dit soort trajecten.
Deze ervaring strekt zich uit van kwalitatief en kwantitatief onderzoek tot en met implementatie en onderhoud. Wij maken projecties van de financiële impact van veranderings- en harmonisatietrajecten, op lange en korte termijn, op basis van bestandsprojecties en andere variabelen.
Met onze analyse weet de werkgever niet alleen welke rechten, verplichtingen en risico's er zijn, ontstaan of verdwijnen, maar ook wat daarvan het kostenplaatje en de langeretermijneffecten zijn. Bij veranderingen worden desgewenst alle aspecten in aanmerking genomen. Wij werken daartoe geregeld samen met - en in opdracht van - andere specialisten, zoals arbeidsrechtadvocaten.
Contactpersonen:
Intermediair voor pensioen- en inkomensverzekeringen
Intermediair voor pensioen- en inkomensverzekeringen
Pensioenverzekeringen
In Nederland moeten werkgevers zich bij laten staan door een verzekeringsintermediair als zij een pensioenproduct willen afsluiten. KWPS is daartoe gediplomeerd, is volstrekt onafhankelijk van uitvoerders en ontvangt nimmer provisie. Ons belang is het klantbelang. Wij onderzoeken welke regeling arbeidsvoorwaardelijk passend is en zoeken daarna pas naar een geschikt verzekeringsproduct. We nemen niet alleen commerciële uitvoerders in aanmerking; vrijwillige aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds of een algemeen pensioenfonds is ook mogelijk.
Verzuim- en inkomensverzekeringen
KWPS kan voorts adviseren over de volgende onderwerpen, offertes opvragen en verzekeringen implementeren bij de gekozen uitvoerder:
- Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen ten behoeve van de werknemer.
- Verzuimverzekering, waarbij de verzekeraar de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever overneemt voor de eerste 104 weken van ziekte. Er kan 70% tot 100% van het loon van de werknemer worden verzekerd, eventueel inclusief een vergoeding voor werkgeverslasten zoals pensioen, premies werknemersverzekeringen of re-integratiekosten.
Ziekte kan uiteindelijk resulteren in arbeidsongeschiktheid. De werkgever mag de dienstbetrekking met een zieke werknemer in beginsel na twee jaar beëindigen. De werknemer is dan aangewezen op een arbeidsongeschiktheidsuitkering die door het UWV wordt uitgekeerd. Deze uitkering kan een substantiële inkomensachteruitgang tot gevolg hebben. Met diverse arbeidsongeschiktheidsverzekeringen kan deze achteruitgang voor of door de werknemer gedeeltelijk worden opgevangen. Verzekeringsproducten luisteren naar namen als WGA-Hiaatverzekering, WIA-excedentverzekering en WIA vaste aanvulling.
Eigen risicodrager Ziektewet en Wet Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten
Werkgevers die publiek zijn verzekerd voor de ZW en WGA betalen premie via de Belastingdienst en in ruil daarvoor betaalt het UWV de wettelijke ZW- en WGA-uitkering en verzorgt de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer. Indien instroom in de ZW of WGA binnen een organisatie laag is, kan uittreding uit het publiek bestel financieel aantrekkelijk zijn. De onderneming wordt dan eigenrisicodrager voor de WGA en ZW en neemt de re-integratieverplichtingen alsmede de betaling van de WGA- en ZW-uitkering gedurende de eerste tien jaar op zich. Deze verplichtingen kunnen worden ondergebracht bij een verzekeraar die hier mogelijk een lagere premie voor in rekening brengt. Daarnaast biedt de verzekeraar veelal betere re-integratiemogelijkheden voor werknemers dan het UWV, met mogelijk een eerder herstel als gevolg.
Contactpersonen:
Natasja Winter en Dirk de Wit
Whitepapers:
Kwantitatieve analyses
Kwantitatieve analyses
Met ons analytisch vermogen en onze rekenkracht kunnen wij uiteenlopende rekenkundige vraagstukken oplossen en op een begrijpelijke manier onderbouwen.
Voorbeelden zijn:
- Financiële gevolgen van toepassing zijn van een (andere of tweede) cao.
- Doorrekenen van de financiële gevolgen ter zake pensioen van een fusie of overname.
- Financiële gevolgen vanwege de Wet toekomst pensioenen, overgang vlakke premie, partnerpensioen, overgangsrecht gestaffelde premie en compensatie.
- Financiële gevolgen van het met terugwerkende kracht moeten aansluiten bij bedrijfstakpensioenfonds.
- Financiële gevolgen beëindigen vrijwillige aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds.
- Vaststellen actuariële gelijkwaardigheid van een pensioenregeling.
- Pensioenschade.
- Controles premie-inhoudingen en afdracht.
Contactpersonen:
Wet toekomst pensioenen (WTP)
Wet toekomst pensioenen (WTP)
De WTP is per 1 juli 2023 in werking getreden en zorgt ervoor dat iedere nieuwe pensioenregeling radicaal anders is dan wat we gewend zijn. Het is een aardverschuiving. Alle bestaande regelingen in Nederland moeten per 1 januari 2028 zijn aangepast. De belangrijkste kenmerken van de WTP zijn:
- De pensioenregeling moet een premieovereenkomst betreffen. Uitkeringsovereenkomsten, zoals middelloon- en eindloonregelingen zijn niet langer toegestaan.
- De spaarpremie voor de opbouw van een kapitaal voor ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen na de pensioendatum moet een leeftijdsonafhankelijk percentage uitgedrukt in de pensioengrondslag zijn, met een maximum van 30%.
- Het partnerpensioen bij overlijden voor de pensioendatum (risicoverzekering) is een gegarandeerde uitkering en moet worden uitgedrukt in een percentage van het salaris, met een maximum van 50%.
De WTP heeft juridische, fiscale, verzekeringstechnische, actuariële en arbeidsvoorwaardelijke gevolgen. Ook compensatie en instemming zijn uiterst belangrijk. KWPS draagt zorg voor analyse, advisering, communicatie, validatie, compensatie en implementatie. Wij treden graag op voor de werkgever of de Ondernemingsraad.
Contactpersonen:
Natasja Winter en Dirk de Wit
Whitepapers:
Een simpel boekje over de Wet Toekomst Pensioenen
Start- en scale-ups
Start- en scale-ups
KWPS assisteert veel (startende) organisaties met een werknemersaantal onder de 25 personen. Een pensioenregeling is een kwestie van goed werkgeverschap en wordt steeds belangrijker in verband met instroom van nieuwe, mondige werknemers. Het is een misverstand te denken dat een pensioenregeling de werkgever altijd handenvol met geld kost.
KWPS maakt de werkgever wegwijs in het Nederlandse pensioenlandschap, ontwikkelt een passende pensioenregeling, vraagt offertes op en brengt deze onder bij de gekozen uitvoerder vanaf een basistarief van € 5.250 (exclusief btw). Onderzoek naar de bedrijfsactiviteiten maakt daar onderdeel van uit. Er moet namelijk worden vastgesteld dat er geen verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is.
Naast een pensioenregeling, kunnen wij ook verzuim- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor uw organisatie uitleggen en verzorgen. Het basistarief per verzekering ligt op € 2.250 (exclusief btw).
Contactpersonen:
Werkingssfeer pensioenfondsen
Werkingssfeer pensioenfondsen
Het kan een zeer onaangename verrassing zijn: een bedrijfstakpensioenfonds dat stelt dat er met terugwerkende kracht aansluiting moet plaatsvinden op basis van de verplichtstelling van het fonds. Duidelijk zijn de werkingssfeerbeschikkingen allerminst. Niet voor niets gaat een belangrijk deel van de rechtszaken rond pensioen daarover. Vaak trekt de werkgever aan het kortste eind.
Pensioenfondsen hebben uitgebreide opsporingsapparaten en middelen om de beste advocaten in te schakelen en willen ongunstige precedenten voorkomen. Het is voor werkgevers belangrijk om proactief met werkingssferen en bedrijfsactiviteiten bezig te zijn. Afwachten, doelredeneringen en onderschatting van de problematiek werkt vroeg of laat meestal averechts.
KWPS kan ondersteunen, niet alleen door een onderzoek te doen naar werkingssferen en te overleggen met pensioenfondsen, maar ook alternatieven te onderzoeken en vast te stellen, zoals actuariële gelijkwaardigheid, een tijdelijke dispensatie of een andere bedrijfsstructuur.
Contactpersonen:
Vervroegde uittreding en duurzame inzetbaarheid
Vervroegde uittreding en duurzame inzetbaarheid
Vervroegde uittreding van oudere werknemers heeft het risico dat de werkgever 52% RVU-heffing is verschuldigd, omdat sprake is van leeftijdsafhankelijk ontslag. KWPS is specialist op het gebied van vervroegde uittreding en RVU-heffing. Wij kunnen risico’s inventariseren en wegnemen.
Wij gaan na wat de objectieve kenmerken en voorwaarden zijn voor de beëindigingsregeling en analyseren de situatie daartoe grondig in overleg met de werkgever. Daarna kan de werkgever in veel gevallen een eventuele discussie met de Belastingdienst met een gerust hart afwachten. In geval van twijfel kan KWPS afstemming met de Belastingdienst verzorgen. KWPS kan individuele of collectieve regelingen ontwerpen die niet getroffen zullen worden met RVU-heffing. Er gelden namelijk wettelijke - maar niet algemeen bekende - uitzonderingen.
Vervroegde uittreding is het resultaat van het niet toepassen en/of niet slagen van duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Door tijdig een goed doordacht inzetbaarheidsbeleid te formuleren en het beleid te effectueren kan vervroegde uittreding worden voorkomen of verlaat.
Contactpersonen:
Jan-Olivier Kuijkhoven en Patricia Zonneveld
Whitepapers:
Administratieve, beheer- en controlewerkzaamheden
Administratieve, beheer- en controlewerkzaamheden
Administratie kan soms veel tijd in beslag nemen of risico’s opleveren voor werkgevers, zeker als er sprake is van een hoge foutkans. KWPS kan dergelijke werkzaamheden van werkgevers overnemen en methoden ontwikkelen die risico’s minimaliseren en tijdsbeslag verlagen. Te denken valt aan het administreren van bijzondere arbeidsvoorwaarden zoals vervroegde uittredingsregelingen of de hierna te noemen beheerwerkzaamheden bij pensioen- en andere verzekeringen
Beheerwerkzaamheden rond (pensioen)verzekeringen worden door werkgevers nog wel eens uitbesteed aan KWPS. Als de verzekeringen eenmaal geïmplementeerd zijn, dan kan er door tijdsgebrek, onbekendheid met de materie of vanuit risicomanagement de wens ontstaan dat KWPS een rol speelt. Hierbij kunt u denken aan het aanmelden van nieuwe deelnemers, het doorgeven en administreren van nieuwe salarissen en de jaarlijkse standaard werknemerscommunicatie.
Controlewerkzaamheden zijn nodig om na te gaan of premie-inhoudingen op het loon corresponderen met de afdracht aan de verzekeraar en of de werknemers die hebben gekozen voor vrijwillige modules in dekking zijn genomen. Uit controlewerkzaamheden blijkt vaak dat er onjuiste inhoudingen zijn gedaan en geen of onvoldoende dekkingen tot stand zijn gekomen. In overleg met KWPS kunt u definiëren welke controlewerkzaamheden en welke frequentie opportuun zijn.
Contactpersonen:
Patricia Zonneveld en Dirk de Wit