ABP wijziging pensioengevend inkomen

Het ABP heeft in versie 1.3 van de Handleiding Premie en gegevens 2023 (hierna: HPG) een nieuw onderdeel toegevoegd met betrekking tot salariswijzigingen. Volgens deze versie van de HPG moet een salariswijziging gedurende het jaar worden doorgevoerd als er sprake is van een functiewijziging. Dit was eerder niet het geval en het voorschrift wijkt af van het ongewijzigde pensioenreglement.

Peildatum pensioengevend inkomen 1 januari

De HPG bevat een uitgebreide uitleg over het verstrekken van deelnemersgegevens, het pensioengevend inkomen, premie- en grondslaggegevens en de betalingswijze van pensioenpremies. In eerdere HPG’s (dus de versies vóór versie 1.3) is vermeld dat er geen nieuw productloon (lees: pensioengevend inkomen) hoeft te worden aangeleverd als er sprake is van een andere functie bij dezelfde werkgever. In dat geval moet de werkgever pas per 1 januari van het volgende kalenderjaar een nieuw productloon bij het ABP aan te leveren. Deze instructie komt overeen met de bepalingen in het pensioenreglement (2023 en eerdere versies), waarin is bepaald dat het pensioengevend inkomen pas per 1 januari van het volgende jaar wijzigt als het inkomen gedurende het jaar verandert.

Nieuw pensioengevend inkomen bij nieuwe functie

In versie 1.3 van de HPG 2023 is het volgende onderdeel toegevoegd:

“1.5.2.  Uw werknemer krijgt een nieuwe arbeidsovereenkomst vanwege een nieuwe functie

Krijgt uw werknemer een gewijzigde of een nieuwe arbeidsovereenkomst, als gevolg van een nieuwe functie? Bijvoorbeeld middels een volstrekt nieuw opgestelde arbeidsovereenkomst, een addendum op de bestaande arbeidsovereenkomst of op basis van een brief aan uw werknemer?

Dan levert u op de datum waarop deze nieuwe of gewijzigde arbeidsovereenkomst ingaat het bijbehorend pensioengevend inkomen aan ABP aan.”

De tekst van het pensioenreglement 2023 is echter ongewijzigd en geeft geen aanleiding voor het tussentijds wijzigen van het pensioengevend inkomen ingeval van een nieuwe functie. Bovendien stelt hoofdstuk 3.6 van het pensioenreglement ABP dat het pensioengevend inkomen op de peildatum, zijnde 1 januari of de datum in dienst, wordt vastgesteld en dat een tussentijdse salarisverhoging of -verlaging pas meetelt voor het volgende jaar.

Is de werkgever verplicht om de HPG na te leven?

De vraag rijst wat de formeelrechtelijke status is van de HPG. In de HPG is opgenomen dat de Handleiding een nadere uitwerking is van het Uitvoeringsreglement en het Pensioenreglement van het ABP en dat het niet slechts een handleiding is, maar een rechtens afdwingbaar voorschrift.

In het Uitvoeringsreglement wordt verwezen naar de HPG, maar in het Pensioenreglement niet. Het ABP is in beginsel bevoegd om het pensioenreglement te wijzigen, maar het onprettige feit blijft dat de meest recente versie van de HPG niet overeenkomt met de bepalingen in het Pensioenreglement.

Als ABP het nieuwe onderdeel in de HPG handhaaft, dan kunnen tussentijdse salariswijzigingen vanwege een nieuwe functie een substantiële extra premielast meebrengen voor de werkgever. Verder heeft dit een stijging van de werknemersbijdrage tot gevolg. Via onze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van verdere ontwikkelingen omtrent dit onderwerp.

Auteur(s) en meer informatie: