Besluit over toetredingsleeftijd 18 jaar; even goed opletten

Publicatiedatum: 17 oktober 2023

Als onderdeel van de Wet toekomst pensioenen wordt de toetredingsleeftijd per 1 januari 2024 verlaagd van 21 naar 18 jaar. Geldt er een pensioenregeling, dan is deelname verplicht voor werknemers van 18 jaar of ouder. Dit betekent in theorie dat er in beschikbare premieregelingen een nieuw leeftijdscohort bijkomt. De overheid staat toe dat het premiepercentage voor het leeftijdscohort 18 en 19 jaar gelijk is aan het premiepercentage voor het leeftijdscohort 20 en met 24 jaar. Maar dit is niet zonder risico.

Waarom het besluit?

Het besluit van 13 september 2023 van het Ministerie van Financiën geldt alleen voor pensioenregelingen met een staffel. De werkgever betaalt dan een met de leeftijd stijgende premie. Dergelijke premiestaffels kennen een actuarieel verloop: de actuariële premie voor het leeftijdscohort 18 en 19 jaar is lager dan de actuariële premie voor het leeftijdscohort 20 tot en met 24 jaar.

Bij pensioenregelingen met een relatief hoge vlakke werknemersbijdrage kan het voorkomen dat de (actuariële) premie voor het nieuw toe te voegen leeftijdscohort 18 en 19 jaar lager is dan de werknemersbijdrage in de regeling. Dat is juridisch niet toegestaan omdat een 18- of 19-jarige werknemer dan meer zou betalen dan dat er aan premie voor hem wordt gespaard. Daarom wordt goedgekeurd dat voor het totale premiepercentage voor het nieuwe leeftijdscohort wordt aangesloten bij het premiepercentage voor het leeftijdscohort 20 tot en met 24 jaar. Feitelijk ontstaat hierdoor een cohort 18 tot en met 24 jaar. De werknemersbijdrage hoeft dan niet te worden verlaagd.

Voorbeeld

Werkgever A heeft een pensioenregeling met een premiestaffel waarbij het premiepercentage voor leeftijdscohort 20-24 jaar 4,4% bedraagt en de werknemersbijdrage is 4,0%. De premie voor het nieuw toe te voegen leeftijdscohort 18-19 jaar is 3,9%. Zou de werkgever geen gebruik maken van het Besluit, dan dient de werknemersbijdrage voor alle werknemers te worden verlaagd naar 3,9%. Dit wordt voorkomen door voor het leeftijdscohort 18-19 jaar ook een premie van 4,4% toe te passen, conform het Besluit.

Werkgever B heeft een pensioenregeling met een premiestaffel waarbij het premiepercentage voor leeftijdscohort 20-24 jaar 7,7% bedraagt en de werknemersbijdrage is 5,0%. De premie voor het nieuw toe te voegen leeftijdscohort 18-19 jaar is 7,0%. Het percentage van 7,0% is hoger dan de werknemersbijdrage, zodat deze werkgever geen probleem ervaart. Het Besluit hoeft niet te worden toegepast.

Voorwaarden bij het besluit

Om gebruik te kunnen maken van het besluit van 13 september 2023, moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden.

  1. Het moet gaan om een pensioenregeling die reeds bestond op 30 juni 2023. Nieuwe pensioenregelingen kennen immers geen premiestaffel meer.
  2. De pensioenregeling is nog niet aangepast aan het nieuwe fiscale kader volgens de Wet toekomst pensioenen.
  3. Het premiepercentage in het cohort 18 tot 20 jaar is niet hoger dan 19,0%.

Het besluit treedt pas in werking op 1 januari 2024 omdat vanaf dat moment de uiterste toetredingsleeftijd wordt gewijzigd. Op dit moment hoeft en kan dus nog geen gebruik worden gemaakt van het Besluit.

Is het verstandig gebruik te maken van het Besluit?

Voor werkgevers voor wie het premiepercentage van het nieuwe leeftijdscohort lager is dan de werknemersbijdrage, biedt het Besluit een uitkomst. In veel andere gevallen leidt gebruikmaking van het Besluit simpelweg tot hogere pensioenlasten voor de werkgever. Er kan immers een lager premiepercentage toegepast worden. Ook bestaat het risico dat sprake is van ongelijke behandeling. De premie stijgt namelijk niet altijd meer met leeftijd aangezien deze vlak is voor de eerste twee leeftijdscohorten.

Wat nu?

Pensioenuitvoerders informeren werkgevers op dit moment over de wijziging van de toetredingsleeftijd. Een aantal uitvoerders kiest er voor om standaard gebruik te maken van het Besluit. Dat is niet in alle gevallen passend. Ga bij het beoordelen van het wijzigingsvoorstel na welk premiepercentage wordt voorgesteld en bepaal wat voor uw organisatie optimaal en minst risicovol is.

Auteur(s) en meer informatie: