Door de Wtp is pensioen een 'hot item', zeker bij fusies en overnames

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) kan een behoorlijke toekomstige financiële impact hebben op de onderneming. Dit is een relevant gegeven, óók in het geval van fusies en overnames.

Alle nieuwe pensioenregelingen die sinds juli 2023 in het leven worden geroepen moeten direct voldoen aan de Wtp-eisen. Voor alle bestaande regelingen in Nederland geldt echter een ruime overgangstermijn tot 2028. Pas dan hoeven zij aangepast te zijn aan de Wtp. Doordat nieuwe regelingen meteen moeten voldoen en bestaande regelingen nog jaren mogen blijven bestaan, is er een enorme lappendeken van pensioenregelingen aan het ontstaan. Het is te vergelijken met het Nederlandse wagenpark dat uiteindelijk geheel uit voertuigen moet gaan bestaan zonder verbrandingsmotor. Het leidt tot een bonte verzameling.

Er is niet alleen sprake van een grote verscheidenheid aan soorten pensioenregelingen tot 2028. De aanpassingen aan de Wtp leiden in de meeste gevallen tot hogere pensioenlasten, met name voor werkgevers met een zogenaamde verzekerde regeling. Daarvan zijn er ongeveer 50.000 in Nederland. Deze (mogelijk) hogere lasten zijn een belangrijk aandachtspunt bij overnames. De lastenverhoging is niet af te leiden uit de regeling; daarvoor zijn projecties nodig en die informatie wordt zelden verstrekt of gemaakt bij de verkoop van een onderneming. Aan de koop van een onderneming die haar pensioenregeling nog niet heeft aangepast aan de Wtp kan een koper dus lelijk de handen branden.

Ook indien sprake is van een pensioenregeling bij een pensioenfonds is de Wtp een aandachtspunt. Het uitgangspunt is dat compensatie voor de wijziging van de pensioenregeling door het pensioenfonds wordt gefinancierd vanuit de algemene middelen. Maar indien deze middelen er niet zijn, komt de compensatielast mogelijk (gedeeltelijk) bij werkgevers te liggen. Of er voldoende middelen beschikbaar zijn, is vaak pas vlak voor het transitiemoment in 2026 of 2027 bekend. Hierdoor blijft er komende jaren veel onzekerheid bestaan.

Bij de koop van een onderneming doet de potentiële koper er goed aan een onderzoek te laten verrichten naar de (mogelijke) consequenties van de Wtp. De verkoper kan er op haar beurt goed aan doen om deze consequenties duidelijk te maken en hierin inzicht te geven. Wij hebben de eerste overnames als zien afketsen door de gevolgen van de Wtp. In onze whitepaper beschrijven wij zowel de inhoud van de Wtp als de mogelijke gevolgen van deze wet op fusies en overnames.

Meer informatie en contact
Jan-Olivier Kuijkhoven
partner
Natasja Winter
partner