Geen indexatie bij grootste pensioenfondsen

In november heeft een Kamermeerderheid besloten dat pensioenfondsen in 2022 eerder mogen indexeren. Er is een beleidsdekkingsgraad nodig van 105% om te mogen indexeren in plaats van voorheen 110%. Ondanks deze versoepelde regels zullen de grootste pensioenfondsen ook in 2022 niet indexeren.

De beleidsdekkingsgraad is de gemiddelde dekkingsgraad over de afgelopen twaalf maanden. Bij de drie grootste pensioenfondsen (ABP, PFZW en PMT) is de beleidsdekkingsgraad onvoldoende en is dus geen indexatie mogelijk. De dekkingsgraad is hoogstwaarschijnlijk wel voldoende om verlagingen van pensioenen af te wenden.

Het vierde pensioenfonds van Nederland (op basis van grootte), Bpf Bouw, had eind oktober een beleidsdekkingsgraad van 117,2% en zal de pensioenen daarom per 1 januari 2022 verhogen met 1,76%. De afgelopen jaren was Bpf Bouw het enige grote pensioenfonds dat de pensioenen heeft kunnen verhogen. Desondanks kan ook Bpf Bouw niet volledig conform de prijsstijging indexeren.

In het vernieuwde pensioenstelsel (pensioenakkoord) zullen pensioenen meer afhankelijk zijn van de rendementen. Pensioenen worden eerder geïndexeerd bij goede rendementen, maar ook eerder gekort bij tegenvallende rendementen.

21 december 2021

Auteur(s) en meer informatie: