Nieuwe pensioenwetgeving (Wtp) definitief aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet toekomst pensioenen aangenomen en daarmee treedt de nieuwe pensioenwetgeving met ingang van 1 juli 2023 in werking. Hierbij nog eens de belangrijkste punten op een rijtje:

  • De wet treedt in werking per 1 juli 2023, waarbij werkgevers en pensioenuitvoerders tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd krijgen om hun pensioenregeling in overeenstemming te brengen met de nieuwe wetgeving.
  • De norm wordt een beschikbare premieregeling met één vlakke premie voor alle deelnemers (met een maximum van 30% van de pensioengrondslag).
  • Voor bestaande beschikbare premieregelingen, gebaseerd op een premiestaffel, mag gebruik worden gemaakt van overgangsrecht. Dit overgangsrecht ziet slechts op de premiestaffel, voor het overige dient de regeling volledig aan nieuwe wetgeving te voldoen. Deze premiestaffel mag na 2028 gehandhaafd blijven, maar vanaf dat moment mogen daar geen nieuwe deelnemers meer instromen.
  • In alle pensioenregelingen dient het nabestaandenpensioen – uiterlijk per 2028 – te zijn gebaseerd op een vast percentage van het salaris (met een maximum van 50%).
  • Werkgevers moeten bij de invulling van het pensioencontract kiezen voor een flexibele premieovereenkomst dan wel een premie-uitkeringsovereenkomst en daarnaast een default beleggingskeuze maken: wordt standaard belegd voor een vaste of een variabele pensioenuitkering?

Uiteraard zijn er nog veel meer aspecten waar rekening mee moet worden gehouden en/of een besluit over worden genomen. Nu zo’n 55.000 pensioenregelingen in minder dan vijf jaar tijd moeten worden aangepast, raden wij alle werkgevers aan om niet langer te wachten en te beginnen met de noodzakelijke voorbereidingen en transitie.

Auteur(s) en meer informatie: