Werkgever, kijk uit voor indexatielast na opzegging pensioencontract

Publicatiedatum: 7 januari 2025

Het beëindigen van een pensioencontract (uitvoeringsovereenkomst) voor de uitvoering van een middelloonregeling kan gevolgen hebben voor de middelen die beschikbaar komen voor indexatie. Denk bijvoorbeeld aan de winstdeling of bepaalde kortingen. Als de werkgever door de opzegging van de uitvoeringsovereenkomst de werknemer in een slechtere positie brengt, doordat sprake is van verlies van indexatiepotentieel, kan hij hier mogelijk verantwoordelijk voor worden gesteld. Dit kan leiden tot forse aanvullende pensioenpremies.

Voorwaardelijke indexatie

In veel verzekerde middelloonregelingen is een voorwaardelijke indexatie overeengekomen die  afhankelijk is van de beschikbare financiële middelen. De financiële middelen komen beschikbaar vanuit overrendement of bijvoorbeeld door de storting van de omvangskorting in een indexatiedepot. Van de werkgever wordt in dat geval niet gevraagd koopsommen voor indexatie te storten.

De beëindiging van een uitvoeringsovereenkomst kan ertoe leiden dat er minder of geen financiële middelen beschikbaar komen. Bijvoorbeeld omdat er eerst andere kosten op het overrendement in mindering worden gebracht of omdat er simpelweg geen omvangskorting meer is bij een premievrije pensioenregeling.

Recente rechtsspraak

Er is de afgelopen jaren regelmatig geprocedeerd over de vraag of de werkgever een schadevergoeding verschuldigd is voor het (permanent) uitblijven van indexatie na beëindiging van de uitvoeringsovereenkomst. Kort samengevat kunnen werkgevers bij beëindiging van de uitvoeringsovereenkomst op basis van redelijkheid en billijkheid én goed werkgeverschap verplicht zijn compensatie te bieden voor het wegvallen van indexatieperspectief. Een terugkerend criterium is of de werkgever een besparing realiseert en of sprake is van ongelijke behandeling van groepen deelnemers. In die gevallen zal eerder geconcludeerd worden dat compensatie verschuldigd is.

Wet toekomst pensioenen

Met de komst van de Wet toekomst pensioenen zullen middelloonregelingen niet langer zijn toegestaan. Van alle bestaande middelloonregelingen zal de uitvoeringsovereenkomst binnen nu en drie jaar opgezegd worden. Wij raden werkgevers aan bij deze opzegging te inventariseren welke indexatie aan deelnemers is toegezegd, welke middelen nog beschikbaar zijn en of er een hiaat ontstaat waar de werkgever verantwoordelijk voor kan worden gesteld.

Meer informatie en contact
Dirk de Wit
senior consultant