Wordt de Wet toekomst pensioenen veranderd?

Publicatiedatum: 14 december 2023

Per 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Er was destijds een ruime meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. Inmiddels is er door de recente Tweede Kamerverkiezingen een andere realiteit ontstaan. Zo vindt NSC dat pensioenfondsen een referendum moeten houden onder werknemers en gepensioneerden als fondsen de opgebouwde pensioenen willen omzetten naar het nieuwe stelsel (het zogenaamde invaren). Hierover vindt in januari 2024 een debat plaats.

KWPS krijgt aan de hand van de kabinetsformatie geregeld de vraag of er een kans is dat de Wet toekomst pensioenen nog verandert of geheel ingetrokken wordt. Dat laatste kan alleen door een wet waarin alles wordt teruggedraaid. Dat is om meerdere redenen uiterst onwaarschijnlijk. Ten eerste is de Wtp onderdeel van het meeromvattende Pensioenakkoord waarin afspraken zijn gemaakt over onder meer de minder snel stijgende AOW-datum, vervroegd pensioen (de ‘RVU-regelingen’) en soepelere indexatieregels. Ten tweede worden er in de praktijk al een half jaar nieuwe regelingen opgezet conform de Wtp en is de praktijk al jaren druk met de voorbereiding en implementatie. De Pensioenakkoord-trein is veelomvattend, in beweging gezet en nauwelijks af te remmen. Hoe dan ook lijkt de kans op significante wetswijzigingen klein omdat daarvoor de instemming van beide Kamers nodig is en wetswijzigingen al een gepasseerd station lijken te zijn. Er zijn maar weinig aanpassingen denkbaar zonder dat dit leidt tot verdere onduidelijkheid, weerstand en hoge kosten. NSC pleit niet voor niets ‘slechts’ voor een deelnemersreferendum over invaren.

Voor de 50.000 pensioenregelingen die worden uitgevoerd door verzekeringsmaatschappijen en premiepensioeninstellingen zien wij niets veranderen. Invaren is hier niet aan de orde omdat de bestaande regeling wordt gesloten en er geen automatische waardeoverdracht plaatsvindt naar de nieuwe regeling. Overigens speelt de bij de fondsen gevoerde eigendomsdiscussie hier geen rol omdat iedere deelnemer zijn eigen gegarandeerde aanspraken heeft en/of een eigen pensioenkapitaal.

Kortgezegd: het laatste woord over invaren is zeker niet gesproken en geschreven, ook omdat hier met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid rechtszaken over zullen komen in Nederland. Andere onderwerpen die in de Wtp zijn beschreven, zullen op basis van de huidige inzichten en stand van zaken niet of nauwelijks veranderen. Werkgevers die bezig zijn hun pensioenregeling te wijzigen doen er verstandig aan hiermee door te gaan, of dit traject op te pakken als er nog niet een start is gemaakt.

Auteur(s) en meer informatie: