Wtp uitgesteld met een jaar? Nee, in de praktijk niet

Publicatiedatum 29 augustus 2023

Bij de behandeling van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in de Eerste Kamer is aandacht gevraagd voor de druk op de uitvoering. Zodoende heeft de minister toegezegd de transitieperiode met één jaar te verlengen tot 1 januari 2028. Dit is door velen geïnterpreteerd alsof er nu een jaar is toegevoegd aan het transitieproces. Het ligt toch even wat anders.

Mijlpalen blijven ongewijzigd

Uitgangspunt voor de minister is dat uiterste data voor de zogenoemde mijlpalen onveranderd blijven. Het verlengen van de transitieperiode biedt slechts de mogelijkheid om de uitvoering meer te spreiden, zodat de werkzaamheden door pensioenuitvoerders beter verdeeld kunnen worden.

Overzicht van de mijlpalen

Er is een aantal mijlpalen opgenomen in de Wtp:

  1. de inwerkingtreding van de wet,
  2. de afronding van de arbeidsvoorwaardelijke fase met als eindproduct de indiening van het transitieplan en
  3. de indiening van de implementatieplannen.

De wetgever onderscheidt daarbij de mijlpalen die voor pensioenfondsen gelden en de mijlpalen voor de pensioenregelingen die bij verzekeraars en PPI’s zijn ondergebracht.

MomentMijlpaal1 januari 2025Uiterste datum indiening transitieplannen door sociale partners1 juli 2025Uiterste datum indiening implementatieplannen door pensioenfondsen1 oktober 2026Uiterste datum indiening transitieplannen voor werkgevers bij verzekeraar/PPI1 januari 2028Uiterste datum alle pensioenregelingen omgezet naar Wtp-wetgeving

Het verlengen van de transitieperiode heeft geen gevolgen voor de mijlpaal van de afronding van de arbeidsvoorwaardelijke fase (1 januari 2025) en het indienen van de implementatieplannen (1 juli 2025).

Mijlpalen verzekerde regeling

Voor werkgevers met een pensioenregeling bij een verzekeraar of PPI blijft de deadline op 1 oktober 2026: zijnde de uiterste datum waarop een transitieplan moet zijn opgesteld en ingediend. Dit transitieplan is relevant voor pensioenregelingen waarbij men ervoor heeft gekozen om van een premiestaffel over te gaan naar een vlakke premie. Dit plan moet dan bij de pensioenuitvoerder zijn ingediend zodat hij het beschikbaar kan maken in de online pensioenomgeving. Let op, het betreft de uiterste datum voor werkgevers die besluiten op 1 januari 2027 of later de transitie te maken naar een vlakke premie. Voor transities die eerder plaatsvinden geldt dat het transitieplan binnen twee weken na afronding aan de pensioenuitvoerder verstuurd moet worden.

Werkgevers die gebruik maken van het overgangsrecht waarbij de premiestaffel voor huidige werknemers wordt gecontinueerd, hoeven geen transitieplan op te stellen.

Meer informatie en contact
Dirk de Wit
senior consultant
Natasja Winter
partner