Nieuwsbrief 2008-07 (Special - Toeslag/ indexatie)

 

   

Nieuwsbrief 2008-7

 

Special - Toeslag (indexatie)

 

 

 

Toeslagenmatrix en voorkomen van kostenstijgingen

Met ingang van 1 januari 2009 zijn pensioenfondsen en verzekeraars verplicht om in alle informatie die aan de deelnemers, gewezen deelnemers en pensioengerechtigden wordt verstrekt, gebruik te maken van de teksten uit de laatste kolom (voorwaardelijkheidsverklaring) van de zogenoemde toeslagenmatrix. Recent heeft de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hiertoe een (gewijzigde) toeslagenmatrix voor pensioenfondsen en een toeslagenmatrix voor verzekeraars gepubliceerd. Maakt een pensioenfonds of verzekeraar geen gebruik van de teksten uit de toeslagenmatrix dan wordt het risico gelopen dat de voorwaardelijk bedoelde toeslag onvoorwaardelijk wordt. Slechts in bijzondere gevallen en in overleg met de AFM kunnen ook afwijkende teksten worden gehanteerd.

 

In het algemeen zullen pensioenfondsen ervoor zorgen dat de voorwaardelijkheidsverklaring aansluit bij de gewenste toeslagverlening van de onderneming(en). Verzekeraars hebben met vele honderden regelingen te maken. Het is daarom raadzaam de door de verzekeraar voorgestelde toeslagbepalingen kritisch te beoordelen om kostenstijgingen te voorkomen.

 

PS 1            Voorkom kostenstijgingen, verkeerde en/ of ongewenste communicatie aan deelnemers inzake toeslagverlening door proactief de gewenste toeslagverlening te toetsen aan de teksten van de toeslagenmatrix en hierover overleg te hebben met de verzekeraar en/ of intermediair;

PS 2            Voorkom lastige voorwaardelijke toeslagvraagstukken, door de voorwaardelijke toeslag kostenneutraal om te zetten in een verbeterde pensioenregeling zonder voorwaardelijke toeslag;

PS 3            Voorkom lastige voorwaardelijke toeslagvraagstukken, door de over te stappen naar een beschikbare premieregeling.

 

Toeslagenlabel

Vanaf 1 januari 2009 moeten pensioenfondsen en verzekeraars middels het zogenoemde toeslagenlabel werknemers en gepensioneerden informeren over de gevolgen van gestegen prijzen op hun pensioen. Door dit label kunnen werknemers en gepensioneerden zien of het pensioen in de toekomst zijn koopkracht behoudt. Het toeslagenlabel laat aan de hand van muntjes zien in welke mate de pensioenen de eerstvolgende 15 jaar waarschijnlijk meegroeien met de prijsstijgingen. Het toeslagenlabel zegt niets over de hoogte van het jaarlijkse opbouw van het pensioen. Als een werknemer jaarlijks weinig pensioen opbouwt, zal hij ondanks een fraai toeslagenlabel met veel muntjes geen hoog pensioen ontvangen. Pensioenfondsen dienen jaarlijks te bekijken of het label aangepast moet worden. Verzekeraars moeten dit om de drie jaar doen. Het toeslagenlabel geeft overigens geen garantie dat de pensioenen elk jaar worden aangepast aan de prijsstijgingen.

 

PS 4   Het toeslagenlabel kan beïnvloed worden door de vrije keuzes die pensioenfondsen hebben ten aanzien van de te gebruiken parameters zoals toekomstige inflatie, toekomstige rendementen en toekomstige renteniveaus. Door de vrije keuzes in parameters kunnen werknemers niet blindelings vertrouwen op het indexatielabel;

PS 5            Een reële vergelijking tussen pensioenuitvoerders in het geval van waardeoverdracht is door de vrije keuzes van parameters niet goed mogelijk.  

 

 

 

 

   

KWPS

Strawinskylaan 679

1077XX Amsterdam

 

T: + 31 20 589 1818

E: info@kwps.nl

 


KWPS kan informeren en adviseren over de in deze nieuwsbrief gesignaleerde actualiteiten. Benader uw vaste contactpersoon bij KWPS of mail naar info@kwps.nl. Deze nieuwsbrief is met uiterste zorg samengesteld, doch geeft geen volledig beeld van de genoemde problematiek. Alle handelingen die naar aanleiding van deze nieuwsbrief worden ondernomen zijn voor eigen rekening en risico. KWPS is gevestigd te Amsterdam en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34248760.