Nieuwsbrief 2009-11 (Special - PPI en Multi-Opf)

 


   

Nieuwsbrief 2009-11

 

Special - Premiepensioeninstelling (PPI) en Multi-Ondernemingspensioenfonds (Multi-Opf)

 

 

 

In de Tweede Kamer is een tweetal wetsvoorstellen in behandeling die een kleine verschuiving zullen betekenen op de Nederlandse pensioenmarkt. Ondernemingen met ‘eigen’ pensioenfondsen en spelers op de pensioenmarkt kunnen er toch hun voordeel mee doen. De wetsvoorstellen worden naar verwachting in 2010 van kracht.

 
PPI
De premiepensioeninstelling wordt een nieuwe aanbieder van pensioen in de zin van de Pensioenwet, naast pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Een PPI kan door iedereen worden opgericht: door werkgevers, maar bijvoorbeeld ook door verzekeringsmaatschappijen of banken. De PPI beoogt Nederland aantrekkelijk te maken voor de uitvoering van buitenlandse pensioenregelingen. Ook voor Nederlandse ondernemingspensioenfondsen is de PPI een alternatief. Enkele kenmerken van de PPI zijn:
  • De PPI mag worden gedreven in de vorm van NV, BV of stichting.
  • De PPI mag alleen een zogenaamde premieovereenkomst (beschikbare premie) uitvoeren en is daarom IFRS-proof.
  • De PPI mag meerdere pensioenregelingen voor meerdere partijen uitvoeren.
  • De PPI mag vermogensbeheer en administratie uitbesteden.
  • De PPI moet biometrische risico’s (overlijden en invaliditeit) onderbrengen bij een verzekeraar.
  • Op de PPI zijn de Wet financieel toezicht en de Pensioenwet van toepassing, het Financieel Toetsingskader (FTK) niet.
 
PS 1          De verwachting van KWPS is dat de PPI vooral in nationale verhoudingen zal optreden. De concurrentie op de Nederlandse markt zal toenemen.
PS 2          KWPS is in gesprek met de toezichthouders omtrent de praktische aspecten van de oprichting van de PPI.
 
Multi-Opf
Na invoering van de wet kunnen bestaande ondernemingspensioenfondsen fuseren tot een Multi-Opf, zonder dat hierdoor één financieel geheel tot stand komt. Het Multi-Opf is een logische stap voor werkgevers met meerdere ondernemingspensioenfondsen. In theorie kunnen zelfs pensioenfondsen van niet-verbonden ondernemingen fuseren. Enkele kenmerken van een Multi-Opf zijn:
  • Fusie zonder vorming van één financieel geheel.
  • De pensioenvermogens van de oorspronkelijke fondsen blijven strikt gescheiden.
  • Een Multi-Opf kent één bestuur en één deelnemersraad.
  • Elke aangesloten onderneming is vertegenwoordigd in het bestuur en de deelnemersraad.
  • Het Multi-Opf kan schaalvoordelen bieden op gebieden als administratie en vermogensbeheer.
  • Een Multi-Opf kan verschillende pensioensystemen uitvoeren.
 
PS 3          De verwachting van KWPS is dat een Multi-Opf weinig voor verschillende ondernemingen zal gaan optreden. De inspraak binnen bestuur en deelnemersraad alsmede de eigen identiteit verwatert.
PS 4          KWPS betwijfelt of de complexe vertegenwoordigings- en inspraakstructuur in het wetvoorstel gehandhaafd blijft.

 

 
   

KWPS

Strawinskylaan 679

1077XX Amsterdam

 

T: + 31 20 589 1818

E: info@kwps.nl

 


KWPS kan informeren en adviseren over de in deze nieuwsbrief gesignaleerde actualiteiten. Benader uw vaste contactpersoon bij KWPS of mail naar info@kwps.nl. Deze nieuwsbrief is met uiterste zorg samengesteld, doch geeft geen volledig beeld van de genoemde problematiek. Alle handelingen die naar aanleiding van deze nieuwsbrief worden ondernomen zijn voor eigen rekening en risico. KWPS is gevestigd te Amsterdam en geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34248760.